Σεμινάριο Οπτικής Παιδείας και Ανάπτυξης του Βλέμματος

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020 - iFocus Photo Gallery

Δυνατότητα online και δια ζώσης παρακολούθησης

Ως φωτογράφοι, έχουμε μάθει να αντιλαμβανόμαστε την ποιητική και πρακτική ζωή μέσα από ένα πλαίσιο, που είναι το viewfinder μας. Μέσω της εκπαίδευσης έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε και να «μεταφράζουμε» τη ζωή γύρω μας σε γραμμές, όγκους, υφές, φωτεινά και σκιερά, ή στο είδος της φωτογραφίας που λέμε στον εαυτό μας πως μας ενδιαφέρει και ασχολούμαστε.

Όμως, πως αντιλαμβανόμαστε την ίδια τη ζωή πριν την εγκλωβίσουμε στο κάδρο μας; Πριν τη μεταφράσουμε με τις δικές μας φωτογραφικές προκαταλήψεις; Τι επιλέγουμε να συμπεριλάβουμε και τι όχι; Γιατί και πως το κάνουμε; Μπορούμε, πέρα από το να κάνουμε ένα «σωστό» κάδρο, να το γεμίσουμε με ήχο ή σιωπή;

Η φωτογραφική γλώσσα έχει τους δικούς της κανόνες και τη δική της ιδιαίτερη γραμματική,και όπως κάθε γλώσσα, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα ποίημα ή μια φλυαρία. Είναι η γλώσσα την οποία, ως φωτογράφοι, οφείλουμε να γνωρίζουμε ώστε ο φωτογραφικός μας λόγος να μην είναι άναρθρος, αλλά σαφής. Είτε οι φωτογραφίες μας είναι απλές είτε πολύπλοκές. Όμως, όσο συγκεκριμένη κι αν είναι, πάντα επιδέχεται τις προσωπικές παρεμβάσεις του φωτογράφου. Αν αυτές είναι ευφυείς και στα πλαίσιά της, τότε η φωτογραφία έχει σοβαρές πιθανότητες να απογειωθεί. Αν όχι, τότε μάλλον θα είναι μια κακοφωνία.

Σ’ αυτό το σεμινάριο θα στοχεύσουμε στην εκμάθηση της φωτογραφικής  γλώσσας και τη χρήση της, πέρα από είδη, ρεύματα, κατευθύνσεις ή σχολές. Στη διάρκειά του δεν θα ασχοληθούμε μόνο με τη φωτογράφηση και την κριτική, αλλά θα προχωρήσουμε βαθύτερα.  Θα μιλήσουμε για την καλλιτεχνική πρόθεση και θα αρχίσουμε να θέτουμε τις σωστές ερωτήσεις στον εαυτό και τη δουλειά μας. Θα προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε πως και τι βλέπουμε, καθώς και τι σημαίνει «να βλέπεις».  Θα εστιάσουμε στη χρήση της φωτογραφικής γλώσσας από τον κάθε ένα από τους συμμετέχοντες, καθώς και στο πώς θα μπορέσει να την αναπτύξει μέσα από τις προσωπικές του εμπειρίες, εξελίσσοντας έτσι τον φωτογραφικό του λόγο.

Προσαρμόζοντας τη θεωρία στην προσωπική πρακτική, θα κληθούμε να φωτογραφήσουμε ανιχνεύοντας και διερευνώντας τα φωτογραφικά μονοπάτια του καθενός, τόσο με τη βοήθεια όλων των συμμετεχόντων όσο και με κατ’ ιδίαν συναντήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου.

Ως επιπλέον βοήθημα, η ύλη του σεμιναρίου συμπεριλαμβάνει και την εξέλιξη του καλλιτεχνικού βλέμματος, όχι μόνο στη φωτογραφία, αλλά και σε άλλες οπτικές τέχνες.

Το σεμινάριο απευθύνεται τόσο σε ασχολούμενους με τη φωτογραφία, αλλά και σε όποιον ενδιαφέρεται για τις οπτικές τέχνες.

Κατά τη διάρκειά του, δεν θα συζητηθούν τεχνικά θέματα.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

Έναρξη: Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Διάρκεια: 3 μήνες

Κόστος: 240€ ή 80€ /μήνα (συν ΦΠΑ)

Συμμετέχοντες: 20 άτομα (max.)

Χώρος: iFocus- Photo Gallery – Ακαδημίας 57 & Ιπποκράτους 13 (Εντός Στοάς Όπερας)

Εγγραφές – Δηλώσεις συμμετοχής: 210-3647088 & 6942879879

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Δώρα Λαβαζού