Τετραήμερο workshop βασισμένο στη σκέψη των G.Debord και G.Bachelard, για την περιπλάνηση στην πόλη και την εξερεύνηση του χώρου. Μια διαφορετική προσέγγιση στην αστική φωτογραφία και τη φωτογραφία δρόμου.

Λόγω Covid-19, διεξάγεται μόνο ως online webinar.

Εγγραφείτε εδώ για να μάθετε πρώτοι για τις επόμενες ημερομηνίες διεξαγωγής του.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

Η ψυχογεωγραφία είναι μια δραστηριότητα που προέρχεται από την avant-garde. Αν και η πρακτική και η θεωρία της ανάγονται στην «τέχνη της ευχάριστης περιπλάνησης» των flâneur του Παρισιού τον 19ο αιώνα, ο όρος εφευρέθηκε από τον Γάλλο θεωρητικό Guy Debord το 1955, ο οποίος ορίζει την ψυχογεωγραφία ως «τη μελέτη των ακριβών νόμων και των συγκεκριμένων επιπτώσεων του γεωγραφικού περιβάλλοντος, συνειδητά οργανωμένου ή όχι, στα συναισθήματα και τις συμπεριφορές των ατόμων». Στο έργο του «Η Ποιητική του Χώρου» (1958), μια λυρική εξερεύνηση του «εσωτερικού» χώρου, ο Γάλλος φιλόσοφος Gaston Bachelard αναδεικνύει τη σημασία της φαντασίας και της ποιητικής εικόνας ως μεθόδων εξόδου από τον σύγχρονο αυτοματισμό της (οπτικής) αντίληψης.

ΤΙ ΚΑΛΥΠΤΕΙ;

Η ύλη του workshop περιλαμβάνει ευρηματικές στρατηγικές στο πλαίσιο ενός παιγνιώδους, διαδραστικού και συµµετοχικού τρόπου για την εξερεύνηση της πόλης, οδηγώντας το άτομο εκτός προβλέψιμων μονοπατιών σε μια νέα και αυξημένη συνειδητοποίηση του αστικού τοπίου και της θέσης του σ’ αυτό.

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να φωτογραφήσουν, να διερευνήσουν και να κατανοήσουν την πολη τους, αλλά και τον οικείο χώρο τους, υπό ασυνήθιστες προοπτικές. Θα ενθαρρυνθούν να πειραματιστούν προσεγγίζοντας φωτογραφικά την αντίληψη του Debord για την περιήγηση στην πόλη, και του Bachelard για τον χώρο και την αρχιτεκτονική. Να κατανοήσουν και να ερμηνεύσουν την έννοια της ποιητικής του χώρου, και να χρησιμοποιήσουν τη φωτογραφία για να συλλάβουν την ουσία ενός συνηθισμένου και καθημερινού χώρου μέσω της δημιουργικής φαντασίας.

Εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της φωτογραφικής τους εργασίας σε μια επιπλέον συνάντηση, που θα οριστεί από κοινού. Αυτή η online παρουσίαση, μπορεί να είναι μόνο μεταξύ των συμμετεχόντων ή ανοιχτή στο κοινό. Αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, και κατόπιν κοινής συμφωνίας, η παρουσίαση μπορεί να γίνει με τη μορφή slideshow σε ανοιχτό χώρο.

ΕΝΑΡΞΗ: 
  • 14 Ιανουαρίου 2021, στις 18:30
    (οι ώρες διεξαγωγής είναι ευέλικτες και μπορούν να διαμορφωθούν σε συνεννόηση με τους συμμετέχοντες)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
  • 14 – 15 & 21- 22 Ιανουαρίου 2021
  • 12 ώρες ομαδικών online συναντήσεων – παραδόσεων (4 τρίωρες συναντήσεις)
  • Online παρουσίαση (προαιρετικά).
ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ;

Το workshop είναι ανοιχτό σε όποιον ενδιαφέρεται για την αστική φωτογραφία και επιθυμεί να αναπτύξει μια διαφορετική προσέγγιση. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν εμπειρία της φωτογραφικής πρακτικής.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ;

Κάνε την ONLINE ΕΓΓΡΑΦΗ σου τώρα.

Εναλλακτικά, στείλε την πρόθεσή σου να συμμετέχεις και κράτησε θέση, χωρίς καμία υποχρέωση, μέσω της παρακάτω φόρμας επικοινωνίας.
Επέλεξε αυτό το workshop από τη λίστα. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σου με email πέντε μέρες πριν την έναρξη του για την επιβεβαίωση της κράτησής σου. Μετά την επιβεβαίωση σου, θα σου αποσταλούν όλες οι λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της εγγραφής σου, και οι πληροφορίες σύνδεσης στην πλατφόρμα του webinar.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: 90€

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ: 10 άτομα max. (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Εκδήλωση ενδιαφέροντος / Κράτηση θέσης

Παρακαλώ επιλέξτε το workshop που σας ενδιαφέρει.
Τσεκάρετε για να ενημερώνεστε εγκαίρως για τα προσεχή σεμινάρια μας και να έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης!