Παναγιώτης Κασίμης

Photographer's portfolio

Με το βλέμμα στην πόλη

 

MASTERCLASS ΑΣΤΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Η ταξινόμηση της φωτογραφίας σε είδη ή κατηγοριες είναι αρκετά συνηθισμένη και συνήθως η πρακτική αυτή υπαγορεύει και το πως πρέπει να ειδωθεί από τον θεατή. Αν υποθέσουμε πως οι περισσότεροι απ’ τους ενασχολούμενους με τη φωτογραφία καταλαβαίνουν σε τι αναφέρεται ο όρος street photography (φωτογραφία δρόμου), εντούτοις, ο όρος urban photography (φωτογραφία πόλης/αστική φωτογραφία) συνήθως προκαλεί σύγχυση.
Έτσι, τι εννοούμε όταν μιλάμε για urban photography; Σε ποιά φωτογραφία αναφερόμαστε; Διαφέρει από τη φωτογραφία δρόμου και ως προς τι;

Η σύγχρονη πόλη δημιουργεί συνεχώς νέες προκλήσεις και πάντα απαιτεί από τον φωτογράφο νέους τρόπους σκέψης και προσέγγισης. Η πόλη είναι ένα πεδίο συνεχούς ροής, μετακίνησης και αλλαγών. Όλα αλλάζουν, μερικές φορές μπροστά στα μάτια μας και μερικές άλλες σχεδόν ανεπαίσθητα με την πάροδο του χρόνου.
Όλο και περισσότερο, ζούμε και κινούμαστε στην πόλη. Την φωτογραφίζουμε ταυτόχρονα, μέσα και πέρα από γειτονιές, χώρους εργασίας ή διαβίωσης, κουλτούρες ή ταυτότητες. Αντιλαμβανόμαστε αυτόν τον κόσμο, κυρίως μέσα από τις εμπειρίες μας ως κάτοικοι του αστικού περιβάλλοντος. Η επίδραση του περιβάλλοντος στον φωτογράφο διαμορφώνει το έργο του, αλλά και την εικόνα που ο ίδιος έχει για την πόλη. Με ποιό τρόπο η πόλη «επεμβαίνει» στις φωτογραφίες μας; Πώς μπορούμε να αντιληφθούμε αυτές τις εμπειρίες, και να τις αποδώσουμε φωτογραφικά;  Φωτογραφίζοντας στην πόλη, οι δυνατότητες και οι προκλήσεις που παρουσιάζονται επαναπροσδιορίζουν το πώς αντιλαμβανόμαστε τις μεταβαλλόμενες όψεις της καθημερινής αστικής ζωής και τη δική μας φωτογραφία.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για την αστική φωτογραφία, προσφέροντας στους συμμετέχοντες μια διαφορετική και πιο ουσιαστική προσέγγιση στην λεγόμενη "φωτογραφία δρόμου".


Πρόγραμμα
  •  Εισαγωγή στην αστική φωτογραφία
  •  Αστικά τοπία και το περιβάλλον της πόλης
  •  Πρακτική: Tο Aθηναϊκό τοπίο
  •  Αντικείμενα και χώρος
  •  Πρακτική: Ιδιωτικοί χώροι
  •  Αλληλεπιδράσεις και το ανθρώπινο στοιχείο στο δρόμο
  •  Πρακτική: Φωτογραφίζοντας στο δρόμο
  •  Κριτική φωτογραφιών και προσέγγισης
  •  Επιλογή project
  •  Περιγραφή και κριτική
  •  Προσωπικές συναντήσεις κριτικής και βοήθειας


Εκτός από τις θεωρητικές συζητήσεις, το workshop θα εστιάσει στο να κατευθύνει τους συμμετέχοντες στη δημιουργία φωτογραφικού project της επιλογής τους. Ο κύριος στόχος είναι η δημιουργική σύνδεση της αστικής θεωρίας και της φωτογραφικής πρακτικής, πλαισιωμένη με εποικοδομητική κριτική των φωτογραφιών και λήψη βοήθειας σε προσωπικό επίπεδο.

 

Διάρκεια:  24 ώρες.
Συμμετέχοντες: 15 άτομα (max.)
Κόστος - Ημέρομηνίες - Χώρος Διεξαγωγής:  Θα ανακοινωθούν σύντομα


Για κρατήσεις θέσεων, εγγραφές και πληροφορίες ή για τη διοργάνωση του workshop εκτός Αθηνών,
επικοινωνήστε μαζί μου μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή στο τηλέφωνο: 698 9473730.

 

 

© 2009-2017 Panayotis Kasimis
All rights reserved

Portfolios

 

kasimis night kasimis beton blues kasimis home kasimis portraits kasimis music
kasimis animals kasimis garden kasimis-garden kasimis america

Κείμενα

 

Μικρό βιογραφικό ...

 

Ο Παναγιώτης Κασίμης σπούδασε φωτογραφία στο Royal College of Arts του Λονδίνου. Έχει υπάρξει μαθητής του Chris Killip και της Mary Ellen Mark.
Φωτογραφίζει τα τελευταία 30 χρόνια, και διδάσκει φωτογραφία από το 1999.
Είναι διαπιστευμένος δάσκαλος φωτογραφίας και οπτικών τεχνών από τον διεθνή οργανισμό ElSevier ("Teaching Photography and Visual Arts", 2009).
Έχει εκθέσει φωτογραφίες του στην Αθήνα, στη Ρώμη (Centro Luigi Di Sarro, 2014), στην Κωνσταντινούπολη (2014), στο Juneau της Αλάσκα (2005), στo Eindhoven της Ολλανδίας (1999), και στο Λονδίνο.
Έχει διοργανώσει και διδάξει σεμινάρια και workshops φωτογραφίας για παιδιά (Kids & Family, Τεχνόπολις - 2009) και ενηλίκους (Photovision - 2017, Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα - 2014, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας -2013, PhotOrion Ρόδος-2012, Deutsche Telekom, Πύλος -2011). Έχει διδάξει φωτογραφία στο Α' Πειραματικό Λύκειο Αθήνας, στην ομάδα «Διάθλαση» του Δήμου Δάφνης και στην «Ιόνιο Σχολή».
Έχει δώσει διαλέξεις σε φωτογραφικές και καλλιτεχνικές ομάδες της Αθήνας, καθώς και στο τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό "ΦΩΤΟγράφος" και τον ημερήσιο τύπο.
Το 2004 δέχθηκε επιχορήγηση (fellowship) από το University of Houston σε συνεργασία με το Houston Center of Photography. Το βιβλίο, αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς του στη Λατινική Αμερική, εκδόθηκε το 2009 από τον εκδοτικό οίκο Ambious της Washington, με τίτλο "Days Away".
Το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο "Αστικά Ημερολόγια" εκδόθηκε στην Αθήνα το 2013, με πρόλογο του γνωστού αμερικανού φωτογράφου, Larry Fink.
Το 2001, μαζί με οκτώ φίλους και μαθητές, ίδρυσε τον Φωτογραφικό Σύλλογο «Εννέα».
Το 2013 ίδρυσε το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

<( ... πλήρες βιογραφικό σε pdf ... >>> )

Παναγιώτης Κασίμης

Τηλέφωνο:
Skype:
Email:

+30 698 9473730
Panos Kasimis
panos@kasimisphotography.com

 

 

Επικοινωνία ...

Ερωτήσεις ή/και σχόλια; Στείλτε μου ένα email χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα
και θα επικοινωνήσω μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

 

Ούπςς!... Κάτι πήγε στραβά!
Το email σας δεν εστάλει.

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας στην δουλειά μου!
Έλαβα το email σας και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν.